حرف روز
خبر، سرگرمی، سینما و تلویزیون، سلبریتی، حاشیه، بیوگرافی، آشپزی، عکس، فال، متن و پیامک

بیوگرافی علیرضا ذکاوتی نویسنده ایرانی و علت درگذشت +‌عکس ها

علیرضا ذکاوتی نویسنده و پژوهشگر و مترجم ایرانی بوده که در سن ۸۲ سالگی درگذشت. ذکاوتی ۲۰ فروردین ۱۴۰۴ بر اثر ایست قلبی درگذشت.

علیرضا ذکاوتی کیست

علیرضا ذکاوتی قراگوزلو متولد سال ۱۳۲۲ در همدان، نویسنده و پژوهشگر اهل ایران بود.

بیوگرافی علیرضا ذکاوتی نویسنده ایرانی و علت درگذشت +‌عکس ها

بیوگرافی علیرضا ذکاوتی

علیرضا ذکاوتی قراگوزلو از پژوهشگران و نویسندگان معاصر بود. پدرش مرحوم شیخ علی‌اصغر ذکاوتی قراگزلو متخلص به «زمزم همدانی»، عالم و ادیب و خطیب و عارف و مدرس و شاعر بود. مادرش از خاندان حاج محمدجعفر کبوتراهنگی از عارفان نامدار قرن سیزدهم هجری است.

حدود ۴۰ کتاب تألیفی و ترجمه این استاد از جمله تشیع و تصوف، العصر الجاهلی (تاریخ ادبی عرب)، آیین رهروی (بازنویسی فرائدالسلوک)، بدیع‌الزمان همدانی و مقامات نویسی، ترجمه تلبیس ابلیس بن جوزی، تحریر و تلخیص محبوب القلوب فراهی، جنبش نقطویه، عرفیانیات، ابحاث عشره (تصحیح)، سیر تاریخی نقد ملاصدرا، قرآنیات، بازشناسی و نقد تصوف و … در کارنامه علمی و ادبی او ثبت شده‌است.

علت درگذشت

علیرضا ذکاوتی ۲۰ فروردین ماه در سن ۸۲ سالگی به دیار باقی شتافت. او در ۴ دهه گذشته آثار متعددی از او در زمینه ادبیات فارسی و عرفان اسلامی منتشر شده‌است.

سوابق

علیرضا ذکاوتی نویسنده ایرانی مطالعات پیوسته و گسترده‌ای در ادب فارسی و عربی، عرفان اسلامی، عقاید و مذاهب و تاریخ اجتماعی ایران بعد از اسلام داشته و در هر دو رشتهٔ ادبیات ابداعی و ادبیات تحقیقی و نیز ترجمه از عربی به فارسی آثار متعددی پدید آورد. ترجمهٔ تمدن اسلامی در قرن چهارم هجری (تألیف آدام متز) در سال ۱۳۶۳ و ترجمهٔ کتاب «نظام اداری مسلمانان در صدر اسلام» از جمله آثار و کتاب های مرحوم ذکاوتی است.

مرحوم ذکاوتی به مناسبت چاپ مقالات متعدد در نقد کتاب در مجلات وزین کشور در سال ۱۳۷۷ به عنوان «منتقد نمونه» و در سال ۱۳۹۰ به عنوان منتقد پیشکسوت موفق به اخذ جایزه شد. جزء هیئت مؤلفین دائره‌المعارف تشیع بوده و با بنیاد دائره‌المعارف اسلامی و دانش‌نامهٔ جهان اسلام همکاری مداوم داشت، او همچنین با مرکز نشر دانشگاهی درخصوص تهیهٔ مقالات و ویرایش کتب ارتباط مستمر داشت.

آثار

تدریس در دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان از بدو تأسیس از دیگر فعالیت های ایشان محسوب میشود. ذکاوتی همچنین در مرکز آموزش عالی ابن سینا نیز به مدت ده سال تدریس کرد و استاد مدعو ادبیات فارسی و عربی در دانشگاه علامه طباطبائی بود.

وی نقدهای بسیاری بر آثار کلاسیک ایران نوشته، تحقیق و ترجمه کرده‌است و در هر دو رشتهٔ ادبیات ابداعی و ادبیات تحقیقی و نیز ترجمه از عربی به فارسی آثار متعددی پدیدآورده‌است. از جمله کتابهایی چون «عرفانیات»، «عمر خیام» و ترجمه «تمدن اسلامی در قرن چهارم و پنجم» از آثار اوست. وی جزء هیئت مؤلفین دائرهالمعارف تشیع بوده و با بنیاد دائرهالمعارف اسلامی و دانشنامه جهان اسلام همکاری مداوم دارد. از وی مقاله‌های بسیار زیادی در حوزه فرهنگ و فلسفه و دین در دست است.

دو اثر ترجمه «تمدن اسلامی در قرن چهارم هجری»، تألیف آدام متز در سال ۱۳۶۳ و ترجمه کتاب «نظام اداری مسلمانان در صدر اسلام» در سال ۱۳۸۵ که کتاب سال شناخته و حائز دریافت جایزه شد، نمونه‌ای از کارهای پژوهشی ماندگار وی به حساب می‌آید.

مرتبط
ارسال پیام

*پیام های حاوی کلمات رکیک و توهین منتشر نمی شود.