ورود سردچال قطبی به ایران صحت دارد؟ سردچال قطبی چیست ؟
ورود سردچال قطبی به ایران
سردچال قطبی و یخبندان خاورمیانه و ایران در روزهای آینده بحث داغ خبرهای روز شده، در حالیکه کاشناس هواشناسی اظهار کرد: خبری در برخی رسانه ها با عنوان بارندگی فراوان و سرمای شدید با ورود سردچال به ایران در حال نشر است که بسیار اغراق آمیز و غیر علمی عنوان شده است. اما ورود سردچال قطبی به ایران صحت دارد سردچال قطبی چیست ؟ در ادامه این مطلب می خوانیم
سردچال قطبی چیست
سردچال قطبی به وضعیت آب و هوایی اطلاق میشود که توسط بادها در نیمکره شمالی و جنوبی زمبن رخ میدهد و باعث یخبندان و سرمای شدیدی میشود. این الگوی چرخشی وسیع و پایدار از بادهای شدید در ارتفاعات بالای جو است که در اطراف قطبهای زمین قرار دارد. وقتی این چرخش قوی و منسجم است، هوای سرد در مناطق قطبی حبس میشود. اما اگر ضعیف شود یا از مسیر خود منحرف گردد، هوای سرد میتواند به عرضهای جغرافیایی پایینتر (مثلاً آمریکا، اروپا و آسیا) نفوذ کند و باعث موجهای سرمای شدید شود..
ویژگیهای سردچال قطبی شامل سردچال قطب شمال و سردچال قطب جنوب است که در اطراف قطب شمال و بر فراز مناطق قطبی و عرضهای جغرافیایی بالای نیمکره شمالی و در اطراف قطب جنوب و بر فراز قارهی جنوبگان قرار دارد.
تأثیرات سرد چال قطبی بر آبوهوا شامل کاهش دمای شدید در مناطق میانی و جنوبی و افزایش طوفانهای زمستانی بوده و این تغییرات در الگوهای جوی تا ماهها ادامه داشته باشند
معنی Polar Vortex
در سال ۲۰۱۴، سردچال قطبی ضعیف شد و باعث شد هوای قطبی به ایالات متحده و کانادا نفوذ کند، که به “Polar Vortex Outbreak” معروف شد. همچنین در سال ۲۰۲۱، یک موج شدید سرما در تگزاس و دیگر مناطق آمریکا رخ داد که ناشی از همین پدیده بود.
زمان آغاز فعالیت سرد چال قطبی در ایران
ضیاییان کارشناس هواشناسی خبر ورود سردچال قطبی به ایران و یخ زدن خاورمیانه را تکذیب کرد و گفت: خبر سردچال و یخ زدن خاورمیانه که به نقل رییس مرکز پیش بینی سازمان هواشناسی کشور در برخی رسانه ها منتشر شده، تکذیب می شود.
رئیس مرکز ملی پیش بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی کشور گفت خبری در برخی رسانه ها با عنوان بارندگی فراوان و سرمای شدید با ورود سردچال به ایران در حال نشر است که بسیار اغراق آمیز و غیر علمی عنوان شده است.
صادق ضیائیان اظهار داشت: از روز پنجشنبه با نفوذ سامانه بارشی در نیمه غربی و برخی استانهای کشور بارشهایی در کشور انتظار می رود و پس از آن در هفته آینده به ویژه از روز پنج اسفند تا چند روز پس از آن کاهش دما در برخی نقاط کشور پیش بینی می شود و قطعا با خبر گمراه کننده و غیر واقعی ، «با عنوان خاورمیانه یخ میزند» که غالبا با هدف جذب مخاطب تولید می شوند، مغایرت دارد.
وی افزود: قطعا میزان و شدت اثر این پدیده در هشدارهای هواشناسی اطلاع رسانی خواهد شد.
صادق ضیاییان، مدیر مرکز پیشبینی هواشناسی با اشاره به افزایش دما موقتی کشور، بیان کرد: برای روزهای آینده با خروج کامل سرمای قبلی از کشور شاهد افزایش دمای هوا در بسیاری از نقاط خواهیم بود. وی افزود: اما این افزایش دما در منطقه موقتی بوده و مجدداً از اواخر این هفته و با ریزش یک سردچال قطبی در منطقه، سرمای شدید هوا میهمان کشور خواهد شد.
از امشب با نفوذ سامانه بارشی از غرب و شمال استان آسمانی ابری و بهتدریج بارش برف و مه، گاهی کولاک برف در نواحی شمالی بهویژه در دامنهها و ارتفاعات در بعضی ساعتها مه رقیق، گاهی رگبار باران با احتمال رگبار برف و رعد و برق در مناطق مرکزی و جنوبی تا دوشنبه شب (۲۹ بهمنماه) مورد انتظار خواهد بود.